Jak zdrowo gotować? Wybierz Å›wieże produkty, najlepiej kupuj sezonowe owoce oraz warzywa z lokalnych źródeÅ‚. Unikaj produktów przetworzonych i wysoko przetworzonych, ponieważ zawierajÄ… one nierzadko dodatki, konserwanty i wÄ™glowodany. Gotuj na parze – duszenie na parze to sposób przygotowywania żywnoÅ›ci, który zachowuje jej wartoÅ›ci odżywcze i smak. Warzywa i ryby wolno przyrzÄ…dzać na parze bez użycia tÅ‚uszczu. StroÅ„ od smażenia – smażenie jedzenia w tÅ‚uszczu może mieć wpÅ‚yw do powstania substancji rakotwórczych. W zamian możesz piec, grillować lub gotować jedzenie na wolnym ogniu.
Thermomix Małopolska
Unikaj soli – zbyt duża ilość soli w diecie może prowadzić do wysokiego ciÅ›nienia krwi i chorób serca. Stosuj zioÅ‚a i przyprawy do nadawania smaku potrawom. Obniż ilość tÅ‚uszczu – usuÅ„ tÅ‚uszcz z miÄ™sa przed gotowaniem, wykorzystuj mniej oliwy lub oleju, a jeÅ›li to możliwe, gotuj na suchych patelniach. Wybierz zdrowe źródÅ‚a biaÅ‚ka – unikaj miÄ™sa czerwonego i zamiast tego wybierz drób, ryby, fasolkÄ™, soczewicÄ™ oraz orzechy.Uszczupl ilość cukru – zredukuj spożycie cukru do minimum i unikaj produktów sÅ‚odzonych sztucznie. Zamiast tego możesz użyć naturalnego miodu, daktyli lub syropu klonowego do nadawania smaku potrawom. Gotuj w dużych iloÅ›ciach – gotowanie w dużych iloÅ›ciach i przechowywanie w lodówce lub zamrażarce pozwoli Ci na oszczÄ™dność czasu i uÅ‚atwi przygotowanie zdrowych posiÅ‚ków w ciÄ…gu tygodnia.