Smaczna włoska kuchnia
Masz ochotę smacznie zjeść? Wśród licznych wariantów, które proponuje europejska sztuka kulinarna na szczególną uwagę zasługuje włoska kuchnia. Dlaczego? Otóż z tego powodu, że kuchnia włoska to kalejdoskop aromatów, połączeń oraz spora dawka zdrowia.
Tradycyjne włoskie przyprawy
Polakom włoska restauracja, kojarzy się głównie z makaronem i pizzą oraz ewentualnie z winem. Tymczasem włoskie dania to również takie smakołyki jak słodkie desery czy oliwki.
Klasyczne włoskie dania
Pasty to baza włoskiej kuchni. We Włoszech gotuje się pasty w dziesiątkach rodzajów. Praktycznie trudno wymyśleć składniki których nie można dodać do tej potrawy. Dobra restauracja włoska w Krakowie Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. jagnięce czy dziczyzna i przeróżne przyprawy, powodują, że pasty można jeść codziennie.
Kolejną typową potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech lecz ze starożytnej Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Dobra pizza włoska powinna mieć cienkie ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najprostsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i serem. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale również ogromna ilość kalorii. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie potrawy to coś więcej niż tylko pizza i pasta. To też lasagne, focaccia, minestrone i szeroki wybór deserów – np. tiramisu czy panna cotta. Odwiedzając restaurację włoską nie można nie skosztować wina czy pysznych serów- gorgonzoli, mascarpone oraz pecorino.
Zobacz film